dilluns, 7 de juliol del 2014

Cabanes: Conselleria i ajuntament continuen sense fer res amb el Castell de Miravet, tot i denunciar-se ja en 2011 el risc de ruïna irrecuperable




En desembre de 2011, s’aportaven un seguit de fotografies que posaven en evidència que en breu període de temps, les restes del BIC castell de Miravet de Cabanes havia partit un gran empitjorament del seu estat de conservació.
           

Des d’aleshores, tot han estat promeses, tant per part de la Generalitat com per l’equip de govern, de suposades gestions amb el que deia ser propietari de l’indret, per buscar una solució. En el recent ple ordinari de l’ajuntament de Cabanes, des de l’alcaldia es va dir que s’havia enviat “ una carta” a l’administració per indagar encara sobre la titularitat d’aquest recinte.
Ara, a preguntes del diputat autonòmic de Compromís, Josep Maria Pañella, la Consellera, quan se li pregunta pel què ha fet, sols diu que “ es va elaborar un informe sobre la situació del citat BIC i va remetre una còpia a l’Ajuntament de l’esmentada localitat perquè tinga constància de tals fets”, sense explicar ni el contingut de l’informe, la data de remissió, la resposta de l’ajuntament, i les mesures a adoptar. De nou, passivitat i inacció absoluta per evitar la ruïna del patrimoni cultural

Ací la pregunta



 A LA MESA DE LES CORTS


Josep Mª Pañella i Alcàcerdiputat del Grup Parlamentari Compromís, a l’empara d’allò que disposa l’article 157 del RC, formula a la Consellera d’Educació, Cultura i Esport, la pregunta següent; desitjant contestació per escrit.

El Castell de Miravet, al terme municipal de Cabanes, està inclòs com BIC amb el codi 12.05.033-004 dins l'inventari d'immobles del Patrimoni Cultural Valencià, no obstant aquest BIC està en una situació de perill d’arruïnar-se completament a causa de nous despreniments, i  si no es fa de manera immediata cap tipus d’actuació, siga per part del propietari, o per part de l’administració autonòmica, per protegir-la.  L’ajuntament de Cabanes ja ha estat advertit d’aquesta situació, i en teoria s’ha comunicat al seu aparent propietari el qual no hauria actuat.

La Llei 4/95, de 11 de juny, del Patrimoni Cultural València, diu a l’article 5. Col·laboració dels particulars:

1. Els propietaris i posseïdors de béns del patrimoni cultural valencià han de custodiar-los i conservar-los adequadament a fi d’assegurar el manteniment dels seus valors culturals i evitar que es perden, es destruïsquen o es deterioren.

2. Qualsevol que tinga coneixement del perill de destrucció, deteriorament o pertorbació en la funció social d’un bé del patrimoni cultural, o de la consumació d’aquests fets, ho haurà de comunicar immediatament a l’administració de la Generalitat o a l’ajuntament corresponent, els quals adoptaran sense dilació les mesures procedents en compliment de la present llei.

3. Totes les persones físiques i jurídiques estan legitimades per a exigir el compliment d’aquesta llei davant les administracions públiques de la Comunitat Valenciana. La legitimació per a l’exercici d’accions davant els tribunals de justícia es regirà per la legislació de l’estat.

Per tot això es pregunta:

-          Quines mesures pensa adoptar la Conselleria per evitar la ruïna total d’aquest important monument?

 Units pel Poble presenta moció per demanar a l'ajuntament actue front a l'estat de runa del Castell de Miravet





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada